12:00

Danmarks IF

Referat: Vaksala SK - Danmarks IF

Söndag och bortamatch, denna gång besöker vi ett soldränkt Årsta IP och det är Vaksala SK som står på andra planhalvan.

Det är värdarna som kickar igång matchen efter en liten liten fördröjning i väntan på en linjedomare. Båda lagen har varsin halvchans i inledningen, och vi ser att vi möter en målvakt som inte räds att gå ut långt. Vi möter en motståndare som sätter en hög och snabb press och Kejjan får känna på bollen med händerna redan i 4e minuten. Vår bästa tidiga chans dyker upp i 7e när Ullis kommer loss på vänsterkanten och sätter in den i boxen, men målvakten är på tårna och når bollen först. I 10de kommer vi loss via en spelvändning i mitten men målvakten är än en gång långt ute och avvärjer.

Det är en konstig matchbild, vi ligger en bit under vår kapacitet och kunnande. Den där halva sekunden för långsamma, vi tar kanske den svåra passningen framför den enkla. Rörelsen utan boll är också den off mot vad vi är vana vid, men sen har vi också en motståndare som så klart gör det svårt för oss tillsammans med de yttre förhållanden. I 25e kommer Ullis, nu på högersidan, loss vid mitt cirkeln och sprintar sig loss och vid straffområdet lägger hon in bollen mot Majken men igen är målvakten med på noterna och hindrar oss från ett snyggt mål. Fortsatt dålig rörelse utan boll bland de rödvita och vi kommer ingenstans men så gör inte de gulsvarta heller.

I 30e betalar den höga pressen av sig, en lös passning från backlinjen plockas upp strax utanför vårt straffområde och spelas ut till en centralt stående ensam gulsvart som vinklar den förbi Kejjan och vår nolla är spräckt när det nu står 1-0 till värdarna. I 34 har vi inkast högt upp på motståndarnas planhalva. Sylve kastar till Ullis som vrider sig loss från sin bevakare och avancerar in i straffområdet. Väl framme vid kortlinjen, ”cut-backar” hon in mot straffpunkten, först kliver Kalle över och friställer Majken som lyfter in bollen och det är ganska raskt utjämnat till 1-1. Halvleken fortsätter i samma hjulspår och det är lite av ett mittfältsspel där vi är närmare att utöka så jag säger att det lutar till vår fördel efter att domaren blåser för halvtidsvila.

Vi kör igång direkt och tar initialt kommandot och har hela 18 passningar i sekvens från avspark till ett avslut, 1:11 utan att värdarna rör bollen tills målvakten fångar upp ”avslutet”. Under den tidiga delen av halvleken är det inte långa stunder värdarna har bollen under kontroll och vi kommer till en handfull avslut som kanske inte är 100% giftiga. Det märks också på de gulsvarta att de inte riktigt har orken att hålla sitt höga presspel och det kostar på att jaga när vi låter bollen svettas i värmen. Vågen lutar än mer åt vårt håll. Så vid dryga 55 spelade har värdarna en utspark som via en dålig mottagning hamnar hos Kapten Sörnis som lägger ut bollen på yta för Ullis på högerkanten. Hon fångar upp bollen stannar till och viker in mot straffområdet och kliver vidare in mer centralt och lägger en högt i vänstra delen av målet – vi har 1-2 på tavlan. Samtidigt kliver Thea av och Maria gör sin debut i 55e. Vi vaskar fram ett par chanser till både från Ullis och Majken. Men antingen går de utanför eller så är målvakten med och avvärjer.

Vid 60 spelade gör vi ytterligare en förändring då Kalle kliver av och Crazyfast Amanda kliver på. VI har hittat vårt spel bättre och har en större kontroll på matchen. Vi kommer till avslut med jämna mellan rum och värdarnas försök till avslut kommer långt utifrån och besvärar inte Kejjan det minsta då de sällan går på mål. Runt 65e kliver Leek av och Donken kliver på. 66ish spelat och en av värdarnas utsparkar fångas vaket upp av Amanda som direkt sätter fart på sin högerkant och lägger in den mot straffområdet där Majekn och Ullis kommer med fart. Bollen når Ullis som drar till direkt men målvakten stötter ut bollen till hörna. En resultatlös sådan blir det.

Tröttheten och frustrationen blir tydlig hos värdarna och kulminerar då Mats får ett knä i ryggslutet som lämnas ostraffat trots vad kan förmodas som en bra placering av domaren. Spelet rullar på och vi är betydligt närmare en utökning än vad värdarna är en utjämning. Värdarna har inte mycket till spel utan får låna bollen i korta sekvenser. Kommer de till avslut så får de ta dem långt ut och de går ofta väldigt brett. Matchklockan har passerat 80 när Kalle vilat klart och tar plats på planen igen och Majken har sprungit färdigt. Samtidigt är Leek tillbaka på planen och Sylve har slitigt färdigt. 85 minuten och det är inspark igen och igen fångar Amanda upp bollen väggspelar sig fram med hjälp av Kalle som står centralt utanför straffområdet. Väl inne i straffområdet lägger Amanda in den centralt men bollen går bakom både Kalle och Ullis och går ut till vänsterkanten där Donken klivit upp. Donken är inte blyg utan lägger bollen till rätta och drar till. Målvakten får sträcka ut ordentligt för att freda målet. Tyvärr ur värdarnas perspektiv går returen ut centralt i straffområdet där Kalle ligger och fiskar. Och hon kan enkelt rulla in 1-3. Nu hänger huvudena på värdarna. 86 minuten och vi har inkast högt upp på motståndarnas planhalva. Leek kastar till Mats som trycks ut mot hörnflaggan, hon lägger bollen till Amanda som lägger in den mot straffområdet. Det nickas och det är försök till rensning men det vill sig inte bättre än att bollen tillslut hamnar hos Mats som står vid straffområdeskanten, ostört kan hon lägga bollen till rätta och typ skottlobbar in den i högra delen av målet och målvakten kan inte göra någonting. 1-4 hamnar på resultattavlan. Det sista som händer i matchen är att Smilla kliver av och Thea hamnar på topp strax innan domaren blåser av matchen.

Ytterligare en match med två helt olika halvlekar. Den första får vi inte till det och värdarna håller en hög press, men vi släpper till otroligt lite, typ 2 skott på mål var av ett går in. Men vi får inte ut så mycket av vårt spel heller men det är ändå 1-1 halvlek. Bollinnehavet är jämnt i första 53% till vår fördel. Andra får vi ut mer av vårt spel och värdarna orkar inte hålla jämna steg vilket syns på bollinnehavet i den halvleken där vi har 77%. Vi vinner den kampen på hela matchen med 65% vi har väldigt lågt antal passningar, bara 228 men ändå betydligt fler än värdarna som mäktade med 133. Våra passningssekvenser om vi håller oss till den tillgängliga statistiken har vi 10 som mest medan värdarna har 4 som längsta passningssekvens. Det är en match som jag skulle säga vi har kontroll på och värdarna tillåts inte ha så mycket spel. Det är en skön seger i tufft sensommarväder och vi ogenerat roffar åt oss alla tre poängen hem till Danelid, där vi laddar upp för en hemma match på fredag, men förste en vecka med träningar.